Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μια μη καρκινική αύξηση του μεγέθους του προστάτη και θεωρείται ότι πλήττει 25-30% των ανδρών άνω των 50, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα.

Στην ΚΥΠ το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται αρκετά ή το σχήμα του γίνεται προβληματικό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο προστάτης αποφράσει την ουρήθρα με αποτέλεσμα να μειώνεται η ροή των ούρων. Η απόφραξη αυτή απαιτεί από την ουροδόχο κύστη να εργαστεί σκληρότερα κατά τη διάρκεια της ούρησης, γεγονός που οδηγεί σε προοδευτική υπερτροφία, αστάθεια, ή αδυναμία (ατονία) της κύστης.

Η ΚΥΠ ούτε προκαλεί, ούτε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική ή χειρουργική. Όταν η φαρμακευτική θεραπεία αποτύχει ή όταν έχουμε σοβαρές συνέπειες από την υπερπλασία (π.χ. ο ασθενής δεν μπορεί να ουρήσει καθόλου) τότε προχωρούμε στο χειρουργείο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές χειρουργικές μέθοδοι ενώ η πλέον σύγχρονη και διαδεδομένη είναι η διπολική διουρηθρική προστατεκτομή (TURis-P), η οποία στα έμπειρα χέρια εγγυάται μια ασφαλή και αναίμακτη επέμβαση, καθώς και σύντομη επάνοδο του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα.