Στυτική Δυσλειτουργία

Η Στυτική Δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, ώστε να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή.

Η ΣΔ είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας. Παγκοσμίως πάσχει 50-90% των ανδρών μετά τα 70 έτη, 40% στις ηλικίες 60-69, 30% στις ηλικίες 50-59, 15% στις ηλικίες 40-49 και ως 10% κάτω των 40. Υπολογίζεται ότι 500.000 άνδρες στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουν πρόβλημα ΣΔ, ένα πρόβλημα με μεγάλη επίπτωση στην αυτοεκτίμηση και την ψυχολογία του άνδρα και με σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ζευγαριού.

Κλασσικά τα αίτια της ΣΔ χωρίζονται σε οργανικά και ψυχογενή ενώ οι άνδρες άνω των 50 έχουν συνήθως οργανικό πρόβλημα. Σε ένα περίπου 70% των οργανικών αιτίων έχουμε αυτό που ονομάζεται αγγειογενής ΣΔ, που οφείλεται δηλαδή σε βλάβη των αγγείων που “γεμίζουν” με αίμα το πέος, ώστε να επιτευχθεί μια ικανή στύση. Το υπόλοιπο 30% οφείλεται σε λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, σε προηγηθείσες χειρουργικές επεμβάσεις, σε ορμονικά ή νευρολογικά προβλήματα και τέλος σε κακώσεις. Σε κάθε περίπτωση ο Ουρολόγος είναι ο υπεύθυνος να διαγνώσει το αίτιο της ΣΔ.

Οι παράγοντες που προκαλούν βλάβη στα αγγεία του πέους είναι κοινοί με αυτούς που βλάπτουν τα αγγεία και σε οποιοδήποτε ζωτικό όργανο, όπως στην καρδιά, στα μάτια, στον εγκέφαλο, στους νεφρούς. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υπέρταση, το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου, η δυσλιπιδαιμία, η καθιστική ζωή/παχυσαρκία και το χρόνιο στρες. Η εξάλειψη των παραπάνω βλαπτικών παραγόντων βοηθά στην πρόληψη αλλά και την αντιστροφή της αγγειογενούς ΣΔ, στρατηγική που αποτελεί και τη λεγόμενη συντηρητική αντιμετώπιση του προβλήματος. Εξάλλου η αρχική αντιμετώπιση της μη αγγειογενούς ΣΔ περιλαμβάνει την άρση του υποκείμενου αιτίου εφόσον αυτό είναι δυνατό.

Πολλοί ασθενείς με ΣΔ ωστόσο δε θα ανταποκριθούν στη συντηρητική αντιμετώπιση. Τη ζωή αυτών των ασθενών άλλαξε εδώ και περίπου 2 δεκαετίες η εισαγωγή των από του στόματος φαρμάκων για τη ΣΔ τα οποία διαστέλλουν τα αγγεία του πέους και βοηθούν στην επίτευξη μιας καλής στύσης. Παλαιότερα σκευάσματα όπως οι ενδοπεϊκές ενέσεις ή αλοιφές αποτελούν πια δεύτερης γραμμής θεραπεία. Για τους ασθενείς που για διάφορους λόγους δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω υπάρχει η επιλογή του χειρουργείου για τη ΣΔ που περιλαμβάνει την χειρουργική τοποθέτηση ενός ξένου σώματος με αντλία στο πέος.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των μη ανταποκρινόμενων ασθενών αλλά και για αυτούς που δεν μπορούν ή δε θέλουν να παίρνουν χάπια υπάρχει εδώ και λίγα χρόνια η θεραπεία με κρουστικά κύματα στο πέος. H συσκευή Omnispec ED 1000 εφαρμόζοντας ενέργεια υπερήχων (κρουστικά) απευθείας στο πέος ασθενών με αγγειακή ΣΔ, προκαλεί τη δημιουργία νέων αγγείων (νεοαγγειογέννεση) σε αυτό, αυξάνοντας την παροχή αίματος, την ποιότητα και τη διάρκεια της στύσης. Η θεραπεία είναι εντελώς ανώδυνη και περιλαμβάνει 6-12 συνεδρίες στο ιατρείο που η καθεμιά διαρκεί 20-30 λεπτά. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά και χωρίς παρενέργειες καθιστώντας τη θεραπεία με κρουστικά κύματα στο πέος ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ουρολόγων έναντι της ΣΔ.